Hero image

We love our farmers

image description

Direct Trade

Een eerlijke beloning van de cacaoboeren is voor ons net zo belangrijk als het verbeteren van hun levensomstandigheden ter plaatse en een partnerschap op ooghoogte. We weten dat "Fair Trade" een goede reputatie geniet bij het publiek en zeer nuttig kan zijn bij de marketing. Toch hebben we gekozen voor een andere inkoopstrategie: Directe handel.

Dit betekent dat we onze cacao rechtstreeks van lokale boerencoöperaties kopen. Zonder tussenpersonen, zodat de aankoopprijs volledig wordt doorberekend aan de boeren. Door rechtstreeks van de coöperaties te kopen, zorgen we er niet alleen voor dat de boeren eerlijk worden betaald en goed worden behandeld voor hun werk, maar faciliteren we ook investeringen die hen in staat stellen om opleidingen te betalen en nieuwe apparatuur en techniek aan te schaffen. De prijs die we de cacaoboeren betalen, ligt ver boven de wereldmarktprijs en zelfs boven de Fair Trade-prijs.

Een ander voordeel van directe handelsaankopen is dat boeren, in tegenstelling tot het Fair Trade-model, geen schulden hoeven aan te gaan om een certificering te kopen, maar zich bij de lokale coöperatie aansluiten door simpelweg in te stemmen met de richtlijnen van de coöperatie. Dit betekent bijvoorbeeld dat ze de leerplicht voor kinderen erkennen, omdat kinderen op school horen en niet op de plantage.

image description

Ecuador

Een ander bijzonder kenmerk van onze cacao-inkoop is dat de rauwe cacao lokaal verwerkt wordt in Ecuador. In tegenstelling tot de meeste andere chocoladefabrikanten verzenden wij de bonen niet naar Europa of Azië, waar verdere productie kosteneffectief is, maar werken wij samen met een Ecuadoriaanse specialist. 

Om twee redenen: Ten eerste vereist de verwerking van rauwe chocolade een zeer speciale en gevoelige procedure, zoals een korte temperatuurgestuurde fermentatie, een strikte kwalitatieve voorselectie van de bonen en speciale droogomstandigheden. Wij zijn ervan overtuigd dat onze Ecuadoriaanse partner dit het beste weet vanwege de knowhow en de lange cacaotraditie van het land. 

En ten tweede kunnen we het land op deze manier nog economischer helpen met het langst mogelijke proces van lokale toegevoegde waarde. De afgewerkte rauwe cacaomassa wordt vervolgens verscheept naar onze fabriek in Heerhugowaard, nabij Amsterdam.