Hero image

Onze rauwe chocolade

Wat is het verschil tussen "conventionele" en "rauwe" chocolade? Eerst en vooral natuurlijk de smaak. De rauwe chocolade laat je ervaren hoe echte cacao, de moeder van alle superfoods, natuurlijk smaakt. Het feit dat je bij de eerste hap het verschil kunt proeven met conventionele chocolade is te wijten aan de totaal andere manier waarop rauwe chocolade wordt gemaakt. 


Productieproces van conventionele chocolade

Om het verschil te laten zien, beginnen we met een kleine introductie van de conventionele chocoladeproductie:

Het conventionele productieproces van chocolade kun je verdelen in 10 stappen die beginnen met het verkrijgen van de cacaovruchten van de boom (1), die cacaovruchten worden opengemaakt om de met witte pulp gedekte cacaobonen eruit te halen (2). Deze cacaobonen worden inclusief de witte pulp in houten bakken gelegd bedekt met bananen bladeren om te  fermenteren voor ongeveer 3-5 dagen (hangt van het seizoen af) (3). Vervolgens worden de cacaobonen gedroogd in de zon of op een plek in de schaduw (4) om vervolgens gebrand te worden op een temperatuur dat kan oplopen tot 130 graden voor zo'n 30 tot 50 minuten lang (5). Daarna wordt de cacaoboon gekraakt en de schil verwijderd (6). Nu zijn de cacaonibs klaar voor het malen tot een cacaopasta (7). Vervolgens kan de cacaopasta worden gesteriliseerd soms op wel 95 graden voor zo'n 20 minuten lang (8). De laatste twee stappen zijn het walsen (normaliter met suiker, cacaoboter en melk) (9) en concheren voor ongeveer 72 uur om het extra zachte chocolade te maken.

Dit gehele proces geeft de chocolade een zachte textuur zoals je dat gewend bent van chocolade. Maar je kunt je voorstellen nadat de cacao gebrand wordt op voor 30 minuten op hoge temperaturen en vervolgens gesteriliseerd, walst en geconcheerd voor zo'n 72 uur, dat veel van de voordelen van de krachtige cacao verloren gaat. Wij kiezen ervoor om deze stappen weg te laten, want wij geloven dat voeding het beste is in haar meest natuurlijke, pure, echte en rauwe vorm en daarbij zo min mogelijk bewerkt.   


Onze Rauwe Chocolade

Heerlijk anders haalt Lovechock zoveel mogelijk stappen uit het proces om zo de kracht van de cacao zoveel mogelijk te behouden:

Vergeleken met het productieproces van normale chocolade, branden wij onze cacaobonen slechts maar 2-3 minuten voor de voedselveiligheid. Daarbij behouden we de kern van de cacaoboon rauw en we slaan het steriliseren, walsen en concheren over. De cacao van Lovechock is zo min mogelijk bewerkt zodat we de unieke en echte smaak van cacao zoveel mogelijk behouden. 

Voor deze pure en echte rauwe chocolade ervaring, gebruiken we de hoogste kwaliteit cacao uit Ecuador en Peru. Deze cacaobonen hebben een heerlijke natuurlijke zoete, fruitige en bloemige smaak. Tijdens de fermentatie (normaliter 3-5 dagen, seizoensgebonden) worden de bonen omgedraaid zodat de temperatuur van het fermenteren laag blijft, waardoor het zoete vruchtvlees wordt geabsorbeerd door de boon om een prachtige volle fruitige, bloemige, rijke cacaosmaak te creëren. Na het drogen (4), wordt de cacaoboon slechts 2 tot 3 minuutjes gebrand waardoor de schil van cacaoboon er ook makkelijker afgehaald kan worden (6). Daarna malen we de bonen een of twee keer (7) tot de unieke Lovechock repen. 

Door de cacaobonen zo min mogelijk te bewerken, behouden we de unieke smaak en voedingsstoffen van onze cacao. Samen met de  kokosbloesemnectar en andere natuurlijke superfoods kun jij de unieke Lovechock smaak ervaren!