Hero image

FAQ

Smaakt "rauwe" chocolade anders? Wat is kokosbloesemnectar? Is de verpakking volledig biologisch afbreekbaar? Wat is precies het verschil tussen eerlijke handel en directe handel?

Er valt veel te vertellen over Lovechock, de bedrijfsfilosofie en producten. Heb je vragen? Stuur ons een e-mail naar info@lovechock.com of gebruik het contactformulier.

Conventionele chocolade wordt meestal gemaakt met geroosterde, gealkaliseerde en gesteriliseerde cacao die ongeveer 8 uur of meer is verwerkt. Rauwe chocolade betekent over het algemeen dat de cacao tijdens het hele proces van het maken van de chocolade niet op hoge temperaturen is verhit. Bij Lovechock hechten we veel waarde aan het respecteren van de prachtige authentieke smaak van de cacao en de ongelooflijke hoeveelheid natuurlijke voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, flavonoïden). Daarom roosteren we de buitenste schil van de cacaobonen slechts kort om microbiologische redenen. Ook houden we de verwerking van de cacao tot een absoluut minimum en houden we de temperaturen zo laag mogelijk bij het maken van onze chocolade.

Meer informatie

Cacao is algemeen bekend als een zeer krachtige bron van bijvoorbeeld theobromine, anandamide, mineralen, vitaminen en flavanolen (die antioxiderende eigenschappen hebben). Deze kunnen elk hun eigen voordelen voor de gezondheid hebben en de effecten zijn voor elk individu verschillend. Onderzoek toont aan dat de meeste van deze eigenschappen worden vernietigd tijdens het branden, alkaliseren, steriliseren en malen van de cacao om conventionele chocolade te maken. Bovendien is het cacaogehalte, vooral in melk of witte chocolade, meestal te laag om veel voordeel te bieden. 

Wij houden onze producten graag zo puur en natuurlijk mogelijk en selecteren alleen de beste biologische originele cacaosoorten met authentieke smaken uit Ecuador en Peru, waardoor we de verwerking tot een minimum kunnen beperken en het raw-gehalte kunnen behouden.  

De productspecifieke voedingswaardetabel vind je op de verpakking.

Het cacaogehalte op het etiket verklaart het percentage cacao in het 'chocoladegedeelte'. Het zogenaamde chocoladedeel is wettelijk gedefinieerd als de combinatie van de cacaomassa, cacaoboter en zoetstof. Het cacaogehalte op het etiket geeft dus niet noodzakelijkerwijs het percentage van de hele reep weer. Dit is een beetje verwarrend, maar de wet op de etikettering dwingt alle chocolademakers om het op deze manier weer te geven. 

Laten we eens kijken naar een voorbeeld: Op onze Lovechock Pure Nibs reep tonen we een percentage van 80%. Omdat de Pure Nibs reep alleen cacao-ingrediënten en zoetstof bevat zonder toegevoegde vruchten of noten, betekent het cacaopercentage van 80% eigenlijk dat minstens 80% van de hele reep cacao is. 

Maar het is een iets ander verhaal als je onze Amandelvijgenreep als voorbeeld neemt. Zoals op het etiket te zien is, heeft het 82% cacao in het chococlate gedeelte. Maar de reep bevat ook andere ingrediënten, zoals een behoorlijke hoeveelheid amandelen en vijgen. Dit betekent dat het cacaopercentage van de totale reep ongeveer 54% is.

Het zal je misschien verbazen dat we bij Lovechock geen gebruik maken van Fairtrade certificering, maar leggen het je graag uit. We hebben ervoor gekozen om een stap verder te gaan en te zoeken via Direct Trade. Dit betekent dat we onze cacao rechtstreeks kopen bij lokale boerencoöperaties in Zuid-Amerika. We besteden veel tijd en moeite om ervoor te zorgen dat een groter deel van de waardeketen (en daarmee meer werkgelegenheid en geld) in de cacaoteelanden blijft en we denken dat het de moeite waard is. Onze boeren krijgen een eerlijke beloning voor hun harde werk. En hun passie en expertise in het telen van heerlijke biologische cacao is voor ons een waar voordeel dat u kunt proeven!


Meer informatie

Al onze producten zijn goedgekeurd door de Vegan Society in Engeland en dragen het Vegan-logo op de verpakking. We zijn ons ten volste bewuste van de implicaties van het gebruik van dierlijke producten en daarom kiezen wij ervoor om ons product geheel plantaardig te maken.

Voor Lovechock worden alleen de beste natuurlijke ingrediënten gebruikt. Volgens onze "Love for You" en "Love for the Planet" filosofie zijn al onze ingrediënten 100% biologisch. Bovenal, natuurlijk, onze fijne Arriba Nacional cacao, een boon van superieure kwaliteit uit Ecuador. Specialiteitscacao, zoals de Arriba Nacional, maakt slechts 4% uit van de totale wereldhandel in cacao. Lovechock verkrijgt zijn Arriba Nacional cacaobonen van kleine biologisch-dynamische boeren die vaak andere vruchten telen dan cacao. Dit verzekert een hoge biodiversiteit. De biologische kwaliteit is vooral belangrijk voor chocolade. Cacao groeit in een tropisch klimaat en bomen worden vaak zwaar besproeid met pesticiden. Lovechock gebruikt cacao die niet met pesticiden is besproeid.


Ja! In onze productiefaciliteit vindt geen bewerking van granen plaats en al onze ingrediënten zijn glutenvrij. We kiezen bewust voor graanachtige gewassen (zoals quinoa in onze Mulberry Vanilla reepje) die laag-glycemisch en glutenvrij zijn en een hoge voedingswaarde bezitten.

Palmolie zit helaas in veel voedingsmiddelen verborgen. Naast het feit dat het een goedkoop vet is, wordt palmolie gebruikt om bijvoorbeeld chocoladevullingen romig te maken en het een smeltende textuur te geven. Deskundigen vermoeden dat dit vet bijdraagt aan de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft palmolie ook een negatief effect op het milieu. Natuurlijke bossen worden gekapt voor de productie van dit vet, waardoor zowel de lokale bevolking als de dieren hun natuurlijke habitat verliezen.

Lovechock gebruikt geen palmolie - en dat is gedocumenteerd met een certificaat. We gebruiken alleen pure biologische cacaoboter in onze chocolade. Onze belangrijkste zoetstof is kokosbloesemnectar, die door de Federale Landbouworganisatie (FAO) is uitgeroepen tot de meest duurzaam geteelde suiker. Kokosbloesemnectar is een ander product dan een andere boom en heeft geen link met palmolie.

Lecithine is een algemene term voor een type emulgator. We gebruiken alleen biologische zonnebloemlecithine in onze Vegan M♥lk  en Golden White chocolades, die alleen gemaakt zijn van pure zonnebloempitten. Lecithine wordt toegevoegd om de cacao boter te stabiliseren en de voedingsstoffen en smaak te behouden.

Een hoofdbestanddeel van lecithine is Choline, dat helpt bij het verlagen van het cholesterolgehalte. Het wordt beschouwd als een gezondheidsvoordeel. De hoeveelheid choline in onze pralines is te laag om er aanspraak op te kunnen maken.

Ja, dat is het. Uit liefde voor het milieu worden alle Lovechock producten geleverd in een kunststofvrije en 100% composteerbare verpakking. Zelfs de folie waarin de tabletten en repen worden geseald. Het is een thuiscomposteerbare folie van cellulose uit duurzaam geteelde bossen (FSC en PEFC). We zijn er trots op dat u de folie gewoon op je composthoop kunt gooien!

Klik hier voor meer informatie

Dat zijn cacaonibs: kleine stukjes fijngemalen cacaobonen. Ze zijn absoluut natuurlijk en het is geen enkel probleem om ze te consumeren. Helaas kunnen we ze niet allemaal verwijderen omdat ze te klein zijn. Ze zijn gewoon het resultaat van een natuurlijk, rauw product.

Lovechock is verkrijgbaar bij de meeste bio-winkels in Nederland, bijvoorbeeld in winkels als Ekoplaza en Holland & Barrett en Marqt. In onze Store Locator kun je zien welke winkel bij jouw in de buurt is. Onze chocolade is ook verkrijgbaar in online-shops.
Klik hier om naar de Store Locator te gaan
Is er Lovechock bij een winkelier die niet wordt weergegeven in de Store Locator? Laat het ons weten! Dan voegen we snel je winkel toe!

Wij zijn altijd geïnteresseerd om te horen wat onze klanten van ons product vinden. Misschien wil je ons zelfs goede suggesties geven? Ook als je een retailer bent en geïnteresseerd bent in Lovechock horen wij graag van je. Of wil je een klacht indienen? Ook dit willen we graag weten!

Contact kan opgenomen worden via ons contactformulier

JE FEEDBACK