Het cacaogehalte op het etiket verklaart het percentage cacao in het 'chocoladegedeelte'. Het zogenaamde chocoladedeel is wettelijk gedefinieerd als de combinatie van de cacaomassa, cacaoboter en zoetstof. Het cacaogehalte op het etiket geeft dus niet noodzakelijkerwijs het percentage van de hele reep weer. Dit is een beetje verwarrend, maar de wet op de etikettering dwingt alle chocolademakers om het op deze manier weer te geven.
Laten we eens kijken naar een voorbeeld: Op onze Lovechock Pure Nibs reep tonen we een percentage van 80%. Omdat de Pure Nibs reep alleen cacao-ingrediënten en zoetstof bevat zonder toegevoegde vruchten of noten, betekent het cacaopercentage van 80% eigenlijk dat minstens 80% van de hele reep cacao is.
Maar het is een iets ander verhaal als je onze Amandelvijgenreep als voorbeeld neemt. Zoals op het etiket te zien is, heeft het 82% cacao in het chococlate gedeelte. Maar de reep bevat ook andere ingrediënten, zoals een behoorlijke hoeveelheid amandelen en vijgen. Dit betekent dat het cacaopercentage van de totale reep ongeveer 54% is.